Kau orang kena dengar..kau orang kena tahu

Rabu, 20 November 2013

Klinik Larkin dengan Doktor

kerja aku harini duduk dalam bilik Doktor mintak tunjuk ajar, masa tu MA U32 En Khalid suruh aku dan kawan2 lain pilih nak doktor mana seliakan kami.Aku rasa sungguh yakin

ada 3 orang Doktor time tu yang terdiri dari cina,melayu dan punjabi semuanya aku lihat stress belaka tapi mereka sempat senyum tanda ukhuwah senioriti dan professionalisme yang tebal dalam diri

dikalangan 3 orang Doktor tu aku dapat rasa Dr melayu lelaki tu ada ilmu yang lebih dari hanya ilmu perubatan

aku pasang strategi power supaya aku lah pelatih yang dapat nikmati tunjuk ajar Dr melayu itu, walaupun Dr punjabi tadi manis lesung pipit di pipinya tapi aku lebih dahagakan manisnya ilmu seorang Dr daripada kaum dan bangsa aku sendiri

Shaiful namanya,rendah dari aku itu kerkurangannya,

bagi rawatan kat masyarakat dengan cara paling melayu,

Humble dan pandu kereta sedan yang biasa2,

aku nampak tawadduk dan zuhud dalam diri dia,

jangan sampai aku ceritakan tentang Doktor cina pakai saga 1995

dlm bilik, Dr Shaiful bertanya soalan bertubi2 tentang basic perubatan dan perawatan,aku tangkis jawapan dengan berhati-hati,yang boleh di cantas aku cantaskan,yang boleh digoreng aku gorengkan yang boleh aku diam aku diamkan.

lepas load of ilmu and teori perubatan yang dia turunkan kat aku,dia bertanya satu soalan yang hampir membuatkan supercondylar aku spasm

"kau lepas jadi MA nih kau nak jadi apa?"





lepas aku jawab soalan itu dia terus ajarkan ilmu agama islam sikit2 kat aku







Khamis, 10 Oktober 2013

Bangla semua Bangang!! aku marah tanda aku sayang anak gadis Malaysia

Kau pernah dengar lagu kebangsaan bangladesh tak? tajuk lagu dia "Amar Shonar Bangla" yang mana membawa maksud Bangla ku tersayang..

Dalam lagu tu semua yang baik-baik je cite pasal bangladesh seperti "bangla ku makmur","hidup bangla,tergadai tiada",dan "negeri ku bangladesh hasil berbuahnya mempelam"..aku tafsir dan cuba faham setiap bait lirik dia, memang deep dia punya cintakan negara aku dapat rasa.Pernah juga satu hari tu aku terbaca majalah Forbes katanya Bangladesh ni populasi dia ramai tak ingat sampai bijak pandai seluruh dunia senaraikan Bangladesh sebagai negara ke-8 paling banyak orang.

Hasil dari tinjauan itu,maka rakyat Bangladesh pun dinisbahkan dengan lembu iaitu 1 orang bangla : 3 ekor lembu. tapi kenapa lembu woi???sebabnya ialah lembu merupakan satu sumber utama yang menjana ekonomi dan pendapatan negara Bangladesh,Kau jangan tak tahu!!.contohnya, taik lembu boleh buat biojisim untuk hasilkan tenaga,kepala lembu boleh bagi mak lampir buat upacara seru dewa ombak.pernah kau ambik tahu semua ni?

Kesimpulannya dapat dilihat lembu menguasai hampir seluruh bangladesh. Hasil dari itu terjadilah penghijrahan beramai-ramai rakyat bangladesh ke seluruh pelusuk dunia kerana malu negara mereka dikuasai lembu dan rakyat bangladesh yang tinggal sekarang kat situ semua dah macam apa entah malas aku nak cerita.

Manakala di Malaysia, Bangla yang berhijrah untuk membanting tulang di negara ini bagi memajukan ekonomi Malaysia mula bersikap seperti lembu yang ada dinegara mereka malah lebih teruk.Kadang-kadang tu aku tengok laki2 bangla ini suka berpegangan tangan seiring sejalan sambil tangan yang lagi satu menjinjing bekas makanan..aku yakin isi bekas itu pasti chapati dan kari lembu..korang pulak rase apa?

P/s: Sama-samalah kita sedekahkan al-fatihah untuk arwah gadis yang dirogol secara bergilir di kawasan di Pandan Jaya oleh bangla-bangla yang seramai pemain bola sepak termasuk jurulatih dan penolong jurulatih..

P/s: kerajaan Selangor,Menteri Besar Selangor ,YB Khalid Ibrahim,ahli parlimen Pandan, YB Rafizi Ramlie,DUN Cempaka, YB Iskandar Abd Samad..buat sesuatu lah...Please!!!!!!!!!!!!





Isnin, 7 Oktober 2013

Selok belok penGstrukturan semula tekak yang haus

Johor ni aku tak tahu pulak yang cendol dia boleh pergi jauh

Cendol kalau depan bank rasa dia memang berhantu,lagi2 Maybank

Cendol kat Pandan tu apa lah sangat?

Cendol kat bus stand Pilah tu lagi lah entah mende ntah dia letak..Ceroi

"Johor ada kerana Cendol ada"


apa kata member2 tentang Cendol JB;


"dah lah murah, singgit sengah ja..aku nak bungkuih bawak balik tadi Muiz kirim"
                                                                             
                                                                                                                  Sukiman Setiar,
                                                                                                                          Pelatih PPP


" slrrrrrrrpppppp pap pap slrrrrrrrrrrppppp pap pap ahhhhhhhh" 
dia hirup cendol aku bersahaja aku perhati bismillah pun dia tak baca.
                                                                                                                   
 Shahrin ''Kecil'' Idrus,
                                                                                                                                       Penghutang 


"Kau tahu kat mana bank lain selain maybank kat depan ni? aku nak bank in duit tak lepas-lepas"

Berahim Nordin,
Presiden Pelatih PPP

"Bil petang ni cendol!! Aku sangap cendol"

                                                                                                          Haziq Ismail,
Junior UiTM Kuala Pilah,
Pelatih PPP


PUAS AKU PUAS!!!!

P/S: Geng lain macam Gobi,Goi,Farid, Faizal, Haiqal turut ada sama2 kena cendol tapi kata2 dorg aku tak berapa ingat macam Goi kadang2 aku tak paham dia cakap apa genius sangat makhluk tu...




Sabtu, 21 September 2013

Sedut ilmu melalui jasa-jasa penghuni alam semesta

Time aku 1st time sampai Johor nak jadi deresa sedikitpun aku x pernah mengeluh. Aku tahu benda ni Allah dah tentukan. Apa yang aku tipu penginterview tuh ikut hukumnya memang berdosa..aku harap para penginterview yang nampak seperti cendekiawan tuh tak ambik pot dan maafkan lah aku jika kencingan aku terlalu menjadi..jadi itulah sebabnya aku belajar jadi deresa ni.. dah semester ke-3 dah aku ni..aku buat2 macam tenang je..sebab deresa bukan dibezakan dengan seberapa banyak semester yang telah dilalui tetapi berapa versatil-nya cara kamu menyesuaikan diri dengan penghuni alam semesta..

                                               
 kumpulan yang setakat ini paling berjasa

Satu per Satu per dua per tiga manusia aku jumpa banyak yang hipokrit. yang tak hipokrit pun ada tapi jenis berlagak.Belum aku cerita lagi pasal tak semua awek nurse cun.Cun tapi hati tak ikhlas pun buat apa?kah3
aku memang nak list sorg2 nama member aku dari row ke 4 sampai ke second last..tapi nama mereka-mereka ni banyak nye nama desa yang elegan..takyah pergi jauh lah aku bagi contoh "Sukiman" memang nampak desa tapi cuba nick kan namanya menjadi "Suki" tidakkah elegan?seterusnya, 6 orang yang baju berbeza dengan kami..seorang daripadanya langsung tak pernah berniat nak mengajar M.A dengan erti kata lain lari dari berjasa.yang 5 lagi tuh semua berjasa besar..terima kasih diucapkan..


dari kiri: Aiman , Alias , xperia go , Man K-pop, Hanis , Penghulu , Aku
Rooftop HSA:tempat untuk bersantai dengan harmoni

Semesta 1:aku duduk dalam asrama macam perlarian somalia tapi nampak mewah..aku berkawan dengan orang-orang baru..mereka hipokrit dan bijak jadi watak lain.."sekejap je diorang ni sekejap je"(dalam hati aku cakap)..nak cite bab bilik,aku ok je,dapat ground floor,cukup bersyukur. tapi sebaliknya pula cerita di sem2.."kau tunggu kau tunggu"(pendam kejap dlm hati). Sem 1 ni aku belajar subjek yang mengada-ngada macam anatomi lah mikrobiologi lah laaaaahanat!!! penat,dan di hujung semesta aku akan pergi klinikal kat hosspital sultanah aminah Johor Bahru~aku rasa semacam gampang. Sebagai pelatih baru yang baru nak menghijau aku tak pernah nak amik port pun pasal kelas yang tempoh lecture dia macam ofis hour nih sebab duduk dalam asrama pun buat apa?.jadi aku pandang hal ini secara positif.cerita pasal klinikal di wad spital sultanah aminah aku terus jadi malas.sebab kerja kat wad bukan dalam bidang tugas bakal M.A seperti aku..jadi aku tak akan sembang pasal hal ni.



Bersama rakan sembang waktu free:Wafiy

Semesta 2:Result exam sem 1 aku agak cemerlang sedang2. jadi aku malas nak bangga.aku nak start cerita sem2 pasal pensyarah aku namanya baidi baidiri,nama jenis apa macam ni?tapi dia tenang,ada gaya,asal sabah,dan pengundi BN tapi yang gilanya dia minat karaoke. Ada sekali dia sembang dengan aku pasal karaoke boleh menyihatkan jantung justeru mengelakkan kita dari mendapat penyakit infarksi miokardial.aku terus take note. pernah jugak dia karaoke lagu Nassier Wahab - Sekali aku jatuh cinta. aku tengok muka dia sahaja dah aku dapat rasa aura suara lunak merdu..tapi sayang suara dia tak berapa nak pergi.masa korus ada sangkut jadi untuk lagu kedua aku dah tak bagi harapan dah kat dia.tutup sembang pasal En Baidi sebab ujung sem2 dia terpaksa berpindah balik sabah kerana kes lahad datu diserang tentera sulu.nampak macam takde kena mengena tapi yang sebenarnya bini dia polis lahad datu.hujung sem2 jugak aku ditempatkan untuk berkerja di unit emergensi dan trauma Hospital Daerah Pontian.


video

Nassier Wahab - Sekali aku jatuh cinta

Sabtu, 15 Jun 2013

Aku Pada Tahun 2017

Mana ada org banggang bagi salam kat blog,

Semua ni hanya cara aku nak berkias sahaja. Aku tahu apa yang korg nak baca hanya isi penting. Siapa yang pedulikan pendahuluan?. Cikgu sekolah aku dulu mmg ya..dia mencari kekuatan pelajar melalui pendahuluan karangan pelajar itu. Jika kuat pendahuluan buat apa susah2 dan mengada-ngada membaca isi  perenggan 2 sampai habis yang x berfaedah..buang masa katanya..

Isi Kandungan bermula masa aku lepak dengan brader bandung dan kembar. Kisah di open sebab aku tak berapa yakin masih adakah lagi semangat lepak bersama selepas degree ini(aku diploma aish gampang). Brader bandung tanpa berfikir panjang terus kata "boleh punya" dengan berlagak dia kata dunia ini kecil..
aku berdoa agar brader bandung lepas ni murah rezeki dan dijauhi daripada ajal..

Bertanya tentang masa depan pula aku sahaja yg jelas akan jadi pembantu perubatan dan sememangnya akan berkerja di kuala lumpur.kerana hospital kat Kuala Lumpur ni banyak sebab bilangan orang sakit semakin bertambah..pesakit seperti awek mabuk balik ASOT yg sakit faraj ramai, driver taxi yang datang gout ketika memandu saat jem bertambah, dan doktor yang datang kerja hanya untuk beritahu tentang pembelian berbaloi barangan mewahnya kpd rakan doktor yg lain sperti tak jelas tentang tggungjawab dia sendiri..jadi M.A yg kena jahit,cuci luka,buat operation dan sebagainya~

Cerita pasal masa depan brader bandung. Masa depan dia hanya nak ada Superbike. Brader bandung nampak sgt pandai dalam selok-belok permotoran terutama sekali dalam bidang spoket dan rantai. Masa lepak tempohari ada disentuh tentang inject menginject minyak istimewa dalam motosikal agar prestasi motor dapat dimaksimakan, aku geleng dalam hati..kepuasan apa yang mereka cari sebenarnya pada sebuah insan bergelar motosikal. Apa guna porn?

Kembar steady sahaja..ketenangan dengan diri dia tak pernah renggang..ceritalah apa sahaja motor,telefon canggih,keupayaan kereta sukan, cara mencorak masa hadapan..semua dia boleh beri pendapat dengan tenang dgn hujah yang kukuh..tapi sayang dia nak pindah terengganu untuk berkerja bila 2017..kerana di terengganu menjanjikan gaji yg bagak..

TUTUP

Rabu, 8 Mei 2013

A.H.M.A.D

Budak ni aq panggil Ahmad. Dia nampak seperti orang yg normal.berjambang, mentah, jujur, tiada salah laku jenayah, segan dengan dunia dan segala bentuk manusia yg bersifat pasif ada padanya. dan dia junior aku. aku tgok org mcm ni kalau dalam masyarakat selalunya dijadikan bahan mainan manusia jenis tak cermin muka atau dgn erti kasar nya pembuli mental..Aku berdoa Ahmad diberi kekuatan..

Pensyarah dan juga merangkap penyelaras kumpulan M.A aku juga namanya Ahmad tapi dia gila , schizophrenia , diktator , perfectionist dan juga suka berlawak lucah x kena tempat. Walau aku merungut macam mana pun beliau ni haram x pernah hirau.Apa yg di putuskannya A disuruh pelatihnya melaksanakan A++.aku berdoa dia berubah..

Adila Nordin aku panggil dia Ahmad @ Mat @Achmat..dia kaum perempuan gaya seperti lelaki. Setiap tengahari akan aku pandang langit dan membayangkan dia berambut panjang dan wajahnya bebas jerawat, berbaju kurung tiada lagi suara statik seperti bunyian mesin rumput yg menebas..aku berdoa dia berubah..

Kerajaan sekarang walaupun tak bernama Ahmad..tapi aku nak mereka ni UBAH juga..cukup menyampah betul masuk perenggan cite pasal politik aku dah mula mengantuk...

Isnin, 29 April 2013

Aku Palat dgn Awek

Masa sedap tido dia mesej sruh semayang subuh..aku balas "ok"..aku terus ke bilik air berwudhuk. Tapi malangnya belum lagi aku habis ambil wudhuk dia dah call..aku biarkan sahaja sbb tgh wudhuk beb! Selesai berwudhuk tgok ada one miss called aku rileks je..x fikir apa-apa terus aku tunaikan kewajipan..sedang2 dalam solat rukuq 1st, sekali lagi bunyi ringtone tanda si dia call.Kusyuk aq x menjadi time ni namun aku keep going, sekali lagi bunyi call hadir betul2 saat doa qunut dibaca..teruk kacauan manusia nih lebih teruk dr kacauan syaiton. Aku buat-buat tabah habiskan solat dan berdoa kebahagian dunia dan akhirat..dia call kali yg perhabisan aku angkat dan terus dihamburkan segala kata-kata azimat yg boleh mengakibatkan pendarahan telinga. Hamburan berbunyi "U x reti nak bangun solat subuh ke? ,orang macam u ni mmg x layak lah nak jadi imam i,apa yg u buat sampai susah sgt nak bangun pagi?, nak kata call i semalam x de pulak. Dan macam2 lagi pertanyaan yg penuh prasangka serta sangkalan yg jauh dari kenyataan..tanpa perlu aku pertahankan diri terus aq azan di telefon bimbit ku dan berharap azan itu hinggap ke telinga syaitan yg merasuk dia tu~

p/s: aku cari orang lain mungkin..Jodoh aq ngan perempuan selalunya xpernah lama..sbb aq betul2 mencari yg boleh dijadikan isteri bkn yg hanya reti mengawal org namun tdak pandai mengerti orang~

Sabtu, 27 April 2013

Jumaat, 15 Februari 2013

Aku di dunia yang kau tidak boleh nampak

Aku nampak kau berbaju kurung hijau tapi kau x nampak aku, mungkin aku ada kat dunia cermin kamen rider ryuki..kau menoleh~ pergh!! kau menoleh langsung bukan kearah aku~ aku down lalu mengetap gigi~ sedar2 shj kau ade didepan aku namun masih didalam kaca bila ditenung lama kau x bergerak..rupanya kau hanya sekeping twitcon seorang perempuan cantik. Aku mengeluh panjang bermain lirik


"UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI" by ,Damasutra



dalam kepala otak aku time itu~~~~~~



Rabu, 13 Februari 2013

Tiada seri Kampung Pandan Tanpa Kehadiran-nya


video

~Terhibur-lah~

Kenapa kau feveret setiap tweet aku tentang coldplay ??

akhir2 nih eardrum, eustachian tube, pinna, cochlea dan semua anggota auditory system aku mmg gemar lagu2 coldplay nih...jadi  perlu laa utk aku #np kt twitter.. maka nk dijadikan cerita ada seorang awek mula memfeveretkan segala lagu coldplay yg aq #np tu..kesimpulannya



 ~HATI DIDALAM BAGAI NAK GILA~ byM.Daud Kilau

Terhempas di Kempas

: 29 Disember 2012 ,

:6 pagi,

Bunyi lah blackberry gua yang menandakan fardu Subuh, alunan lagu yang sgt rancak di setkan mnjadi alarm membebankan telinga ini sehingga jari jemari bertindak meraba butang "dismiss" di blackberry gua itu. Lantas bangun lah gua dgn sedaya upaya supaya fardu ini tidak tertinggal dan kopi pagi dapat dihirup nyaman tanpa meninggalkan sedikit pun serbuk kopi di dalam cawan.

:7 pagi,

Tenang di atas katil sambil memikirkan masa depan, tanpa gua sedari nafas gua dihela silih berganti dengan lancar menandakan gua masih hidup alhamdulillah! lalu mata di pejamkan agar mengantuk tidak berpanjangan.

:8.45 pagi

Lapar dan mahu mencari makan lebih tepat sarapan, nasib gua baik apabila blackberry berdering "mucha washo mucha washo"(Gil Raim punya ring tone dalam cter Secret Garden) rupanya pesanan ringkas drpd hafizatul katanya mahu bersarapan bersama. Lantas gua pun mengajak Bontot Hyung join sekali.


:9 pagi

Restoran mamak Begam menanti dengan penuh keriangan kehadiran kami. Senyuman dari bibir sembam yg bersatu dengan misai para mamak semua sangat meyakinkan kami untuk merasa keenakan menu sarapan yang disediakan. Nasi goreng ayam di order gua tanpa memikirkan tentang pengamalan piramid makanan. maka berbual lah gua ngan bontot sambil menunggu perempuan yg ajak tapi dia yang lewat. Perbualan kosong yg seperti biasa selit kisah semalam, Kpop yg nahjis , masa depan yang kabur dan kenapa perempuan yang ajak ni lambat.


:9.10 pagi

Hafizatul tiba namun dia pergi amik Achmat(perempuan) pula lepak bersama..sambung semula berbual kosong dgn bontot.


:9.45 pagi

Lambat, lambat dan lambat lagi, Gua memutuskan untuk undur diri sebab gua nak balik Kempas tiada masa menunggu hafizatul yg membawa achmat datang bersarapan sekali. Tinggallah bontot di Begam berseorangan. Duit nasi goreng ayam di genggam setia untuk diberikan kepada cashier RM6.50 campur air.

:10 pagi

Bersiram dengan jayanya,berkemas secara profesional agar tiada satu barang pun yg tertinggal,dalam pada itu mata melirik tajam pada timeline twitter supaya teman se-TL reply twit gua namun mcm biasa tiada maklumbalas. Rasa hampas di hati. Ayah dah get ready dengan teksi untuk menghantar gua ke Terminal Bersekutu Selatan. Terus hati rasa sayu apatah lagi emak di hospital menghadapi chemo terakhir. Gua balik ke Johor dengan tabah untuk berjuang menjadi Penolong Pegawai Perubatan juga menjadi hero kepada mak ayah gua.. -jangan nangis-

:11 pagi

Mula lah perjalanan panjang ke Kempas yg mengambil masa 3jam setengah. Lebuhraya Utara-Selatan yang lancar sepanjang perjalanan di tempuhi penuh pilu bila teringat ibukota tempat tinggal gua. Awek yg comel di seat sebelah tdak diendahkan sekejap. Kenangan cuti di Kuala Lumpur masih bermain di cerebellum ini. Lalu gua pun buka beg dan mula mengambil novel fiksyen "Erti Cinta" utk dibaca.

:11.05 pagi

 gua mula jeling jeling awek di seat sebelah kemudian lolipop di ambil dr saku dihulur tanda ingin berkenalan.awek di seat sebelah menolak dgn riak muka penuh keinginan akan lolipop itu. Gua merasa down

:2.00 pETANG

sampai sudah di Skudai, Sementara tunggu Pak Lang gua dtg menjemput earphone dicapai di dalam beg lagu
Scientist nyanyian coldplay diputar. Gua dengar syahdu

~HABIS~